Що таке герпес?

Що таке герпес?

Симптоми орального герпесу

Симптоми герпесу в на губах відрізняються і залежать від того, чи спостерігається перший спалах чи повторний випадок.

Перший спалах

Перший спалах герпесу на губах зазвичай набагато гірший, ніж повторні спалахи. Під час першого спалаху герпес може з’явитися на губі та навколо рота. У деяких  людей він також потрапляє у горло. Під час першого спалаху  можуть виникати симптоми, схожі на грип, такі як збільшення лімфатичних вузлів, або  просто погане самопочуття.

Спалах герпесу починається як пухирі, наповнені рідиною, які дуже заразні. Через кілька днів з пухирів витікає рідина і вони стають виразками. Виразки можуть тривати до тижня, перш ніж почнуть загоюватися.

Подальші спалахи

Принаймні 25% людей, які хворіють на герпес в ротовій порожнині, мають повторний спалах після першого. Подальші спалахи, в області де виникає герпес, можуть включати такі симптоми:

  • Почервоніння
  • Набряк
  • Свербіж
  • Біль
  • Печіння

Наступні спалахи зазвичай набагато м’якіші, ніж первинні.

Причини герпесу на губах

Оральний герпес зазвичай викликається вірусом простого герпесу. Простий герпес зазвичай передається при інтимному контакті з інфікованою людиною. Люди з активними спалахами є найбільш заразними, але є велика ймовірність, що людина може бути заразною навіть без симптомів. Вірус часто передається через поцілунки та оральний секс, але спільні чашки, посуд та інші предмети також можуть передавати вірус.

Діагностика та аналізи на оральний герпес

Багато захворювань і станів можуть викликати виразки на ротовій порожнині. Іноді лікарі можуть поставити діагноз шляхом візуального огляду виразок, хоча тестування також може знадобитися для встановлення точного діагнозу. Лікарі можуть провести аналіз крові або взяти мазок із виразок, щоб з’ясувати, чи це герпес.

Лікування герпесу

Немає ліків від жодного з вірусів герпесу, і спалахи можуть зникнути протягом кількох тижнів без лікування. Засоби які рекомендуються під час герпесу роблять симптоми менш тяжкими та менш тривалими. Лікарі рекомендують починати лікування, при перших проявах і до того, як з’являться виразки. Місцеві засоби також можуть допомогти симптомам зникнути швидше.

Що викликає пухирі на губах?

Пухирі на губах можуть бути викликані багатьма різними причинами і можуть варіюватися від легких до дуже серйозних.

губи
суха шкіра голови

Суха шкіра голови – це не медичний термін, і його не слід використовувати для опису будь-якого захворювання, пов’язаного з надмірним утворенням лепу у волоссі.

медетікс

Псоріаз шкіри голови. Слід розуміти, що лущення відбувається не через сухість, а через надмірну продукцію рогового шару шкіри голови. 

Кошик