Псоріаз шкіри голови

Псоріаз шкіри голови

Псоріаз – це захворювання шкіри, від якого, за оцінками, страждає близько 2,2% дорослого населення. У дітей початок псоріазу може бути у віці до одного року, але пік захворювання припадає на 5-8 років. Псоріаз викликає лускаті, сверблячі горбки на шкірі. Деякі люди можуть мати генетичну схильність до псоріазу. Псоріаз проявляється у вигляді червоних лусочок, злегка підняті горбики (папули), які зливаються, утворюючи бляшки. Псоріаз зазвичай з’являється на ліктях і колінах, але може вражати будь-яку ділянку шкіри, шкіру голови в тому числі. При псоріазі бляшки на шкірі голови утворюють надлишок лусочок і можуть свербіти. Тяжке захворювання може викликати втрату волосся на голові, яка зазвичай повертається, якщо хворобу вдається контролювати. Псоріаз на голові важко піддається лікуванню, коли шкіра голови покрита волоссям, що перешкоджає застосуванню місцевих ліків.

шампунь при псоріазі

Квероксал шампунь

Шампунь для шкіри голови з ознаками лущення та свербіння

Шампунь від псоріазу шкіри голови

Найбільш важливим фактором при лікуванні псоріазу шкіри голови є місцеве застосування ефективних засобів. Волосся та будь-які лусочки, що покривають уражену ділянку, перешкоджають лікуванню. Дуже важливе видалення лусочок атравматичним способом, яке можна досягти частим миттям голови шампунями, що містять дьоготь, кверцетин, селен або саліцилову кислоту. Якщо кірка досить товста це доведеться робити не рідше двох разів на день. Видаляти лусочки потрібно акуратно кінчиками пальців, а не нігтями.

Які ознаки псоріазу шкіри голови?

Псоріаз виглядає як невелика шишка, папула, увінчана лусочками. Коли ці папули зливаються, утворюється бляшка, часто вкрита товстими шарами рогових лусочок. Коли лусочки відшаровуються, це виглядає як лупа, що може мати досить непривабливий вигляд. Розчісування цих бляшок через сверблячку, або через бажання видалити їх може призвести до розвитку псоріазу у місцях запалення та травми. Більшість пацієнтів не помічають випадіння волосся, алопеція зустрічається у тяжких випадках.

Іноді себорейний дерматит волосистої частини голови можна сплутати з псоріазом волосистої частини голови, оскільки вони можуть викликати надмірне утворення лусочок і свербіння. Патоморфологічне дослідження матеріалу біопсії шкіри іноді може бути корисним для розрізнення цих двох утворень. На практиці в цьому рідко виникає необхідність, оскільки у більшості пацієнтів з псоріазом типові псоріатичні ураження присутні і на інших ділянках шкіри, таких як лікті, коліна або тулуб.

Слід розуміти, що лущення відбувається не через сухість, а через надмірну продукцію рогового шару шкіри. При тяжкому захворюванні лікар може рекомендувати застосовувати мазь від псоріазу на голові з місцевими стероїдами. Важливо пам’ятати, що ліки мають пройти через волосся, щоб досягти шкіри голови.

Кошик