Атопічний дерматит проти псоріазу

Атопічний дерматит проти псоріазу

Псоріаз і атопічний дерматит є поширеними довготривалими захворюваннями шкіри. Ці захворювання не являються заразними. Оскільки обидва висипання виглядають дещо схожими, діагностувати може бути складно при звичайному огляді, тому біопсія шкіри залишається основним методом. Однак певні речі можуть допомогти відрізнити їх до того, як лікар призначить біопсію.

Що частіше зустрічається атопічний дерматит чи псоріаз?

Атопічний дерматит є не лише найпоширенішим типом екземи , але й захворюванням шкіри, більш поширеним, ніж псоріатичне ураження, у Сполучених Штатах. На псоріаз хворіють понад 8 мільйонів людей, тоді як на атопічний дерматит близько 16,5 мільйонів людей.

шампунь при псоріазі

Квероксал шампунь

Шампунь для шкіри голови з ознаками лущення та свербіння

Як виглядає псоріаз?

Червоні або сріблясті лусочки (найчастіше круглі) на шкірі є типовими ознаками, які відрізняють псоріаз від атопічного дерматиту. Найпоширеніший тип, бляшковий псоріаз, починається як маленькі червоні круглі горбки, які збільшуються та утворюють лусочки. Розчісування шкіри (часто через свербіж) може призвести до відірву лусочки від шкіри та викликати кровотечу.

Псоріатичний висип або плями можуть виникати будь-де на шкірі, іноді по всьому тілу (включаючи нігті). Однак загальні зони такі:

Типовий вік людей, хворих на псоріаз, становить від 15 до 25 років, але вікових обмежень немає. Недавні дослідження показали, що захворювання стає все більш поширеним у людей старше 30 років.

На відміну від атопічного дерматиту, псоріаз також вражає суглоби. Стан відомий як псоріатичний артрит. Крім суглобів, псоріаз також піддає уражених людей ризику інших захворювань, включаючи діабет, високий кров’яний тиск, хвороби серця.

Чим атопічний дерматит і псоріаз відрізняються в лікуванні?

Часто лікарі лікують атопічний дерматит так само, як і псоріатичний висип. Спільні методи лікування атомного дерматиту та псоріазу включають:

  • Уникнення тригерів і стресорів
  • Сильні зволожувачі (рідкий парафін, сечовина , сквален і бджолиний віск)
  • Кортикостероїдний крем (особливо при атопічному дерматиті)
  • Антигістамінні препарати (ліки для зняття свербіння)
  • Місцеві або пероральні антибіотики, якщо є кровотеча та супутня інфекція
  • Імуномодулятори, креми або лосьйони (ліки, спрямовані на імунну систему ) у важких випадках; іноді для лікування важкого псоріазу часто призначають таблетки та ін’єкції .
  • Більшість людей з псоріазом почуваються краще під впливом сонячного світла та теплого клімату. Цей аспект призвів до використання ультрафіолетової (УФ) терапії, яка покращує стан шкіри при псоріазі.
  • Атопічний дерматит може загостритися під час перебування в жаркому кліматі (потовиділення викликає висипання). Світлотерапія може посилити або спровокувати висипання атопічного дерматиту.
Кошик