Атопічний дерматит проти псоріазу

Атопічний дерматит проти псоріазу

Псоріаз і атопічний дерматит є поширеними хронічними захворюваннями шкіри. Ці захворювання не являються заразними. Оскільки обидва висипання виглядають дещо схожими їх складно діагностуються  при звичайному огляді, тому біопсія шкіри залишається основним методом діагностики. 

Для догляду за шкірою при атопічному дерматиті, псоріазі або інших станах, які супроводжуються втратою вологи шкірою та ороговінням.

Що частіше зустрічається атопічний дерматит чи псоріаз?

Атопічний дерматит є найпоширенішим типом екземи, та зустрічається майже вдвічі частіше ніж псоріаз. Наприклад  у США на псоріаз хворіють понад 8 мільйонів людей, тоді як на атопічний дерматит близько 16,5 мільйонів людей.

Захворюваність на псоріаз та атопічний дерматит в Україні

Псоріаз

За даними Українських джерел дерматовенерології, в Україні кількість пацієнтів з псоріазом становить приблизно 3% від загальної чисельності населення. Це узгоджується з глобальною статистикою, яка показує, що псоріаз вражає від 2 до 3% населення світу.

Атопічний дерматит

За даними на 2023 рік, захворюваність на атопічний дерматит в Україні становить приблизно 15% серед дітей та близько 2-5% серед дорослих. Ці цифри є співставними з глобальною статистикою, яка показує, що атопічний дерматит вражає до 20% дітей та від 1 до 3% дорослих у різних країнах світу​ (LEO Foundation)​​ (Dermatology Times)​​ (MDPI)​.

Як виглядає псоріаз?

Типовими ознаками є червоні або сріблясті лусочки (найчастіше круглі) на шкірі, які відрізняють псоріаз від атопічного дерматиту. Найпоширеніший тип, бляшковий псоріаз, починається як маленькі червоні круглі горбки, які збільшуються та утворюють лусочки. Розчісування шкіри (часто через свербіж) може призвести до відірву лусочки від шкіри та викликати травмування та кровотечу.

Псоріатичний висип або плями можуть виникати будь-де на шкірі, іноді по всьому тілу (включаючи нігті). Однак загальні зони такі:

Типовий вік людей, хворих на псоріаз, становить від 15 до 25 років, але вікових обмежень немає. Недавні дослідження показали, що захворювання стає все більш поширеним у людей старше 30 років.

На відміну від атопічного дерматиту, псоріаз також вражає суглоби. Стан відомий як псоріатичний артрит. Крім суглобів, псоріаз також піддає уражених людей ризику інших захворювань, включаючи діабет, підвищений кров’яний тиск, хвороби серця.

Чим атопічний дерматит і псоріаз відрізняються в лікуванні?

Часто, в лікуванні атопічного дерматиту лікарі використовують ті самі засоби що і при псоріазі. Спільні методи лікування атопічного дерматиту та псоріазу включають:

  • Уникнення тригерів і стресу.
  • Емолієнти (парафін, сечовина, і бджолиний віск)
  • Крем з кортикостероїдами (особливо при атопічному дерматиті).
  • Антигістамінні препарати (ліки для зняття свербіння).
  • Місцеві або пероральні антибіотики, якщо є кровотеча та супутня інфекція.
  • У важких випадках імуномодулятори, креми або лосьйони ; іноді для лікування важкого псоріазу часто призначають таблетки та ін’єкції .
  • Більшість людей з псоріазом почуваються краще під впливом сонячного світла та теплого клімату. Цей аспект призвів до використання ультрафіолетової (УФ) терапії, яка покращує стан шкіри при псоріазі.
  • Атопічний дерматит може загостритися під час перебування в жаркому кліматі. Світлотерапія може посилити або спровокувати висипання атопічного дерматиту.
loader-image
Оригінальна ціна: ₴768.00.Поточна ціна: ₴658.00.
Оригінальна ціна: ₴748.00.Поточна ціна: ₴648.00.
Оригінальна ціна: ₴678.00.Поточна ціна: ₴599.00.
Кошик